Logopédia

Logopédiai rendelésünkön elsősorban egy – a fogszabályozáshoz kapcsolódó – rendellenességet kívánunk orvosolni együttműködve a szabályozást végző szakorvossal, de szívesen fogadunk klienseket egyéb terápiás céllal is.

Szakterületünk a megkésett beszédfejlődés, beszédtechnika és beszédfejlesztés.

A foglalkozások díjai:

7000.-Ft/foglalkozás

6500.-Ft/foglalkozás 10 alkalom esetén

6000.-Ft/foglalkozás 15 alkalom esetén

5600.-Ft/foglalkozás 20 alkalom esetén

Keressen bennünket, megtaláljuk az Önnek megfelelő terápiát és módozatot!

Cím: 1082 Budapest, Kisfaludy u. 6.

Telefon: +36 20 9579610

 

A logopédia több tudományterület határmezsgyéjén álló tudományág. Elméletében és gyakorlatában is hasznosítja azok eredményeit, a terápiás munkában pedig felhasználja az alkalmazott tudományok (orvostudomány, pszichológia, pedagógia) tapasztalatait.

Foglalkozik a hangadással, az artikulációval, a nyelvi fejlődéssel, a kommunikációval, mindezek egészséges és problematikus megjelenésével. Szükség esetén segíti a kívánt fejlettségi szint elérését, illetve javítja a helytelen berögződéseket.

Manapság egyre több szülő találkozhat azzal, hogy a fogszabályozó orvos a gyermeket továbbküldi logopédushoz, mondván, hogy a fogak elrendeződésében fennálló eltéréseket nem lehet logopédiai kezelés nélkül tartósan és maradéktalanul korrigálni. Ekkor hallja először a szülő a nyelvlökéses nyelés kifejezést.

A nyelvlökéses nyelés valójában csecsemő-és kisgyermekkorban egy természetes izomműködés, de előfordulása az életkor növekedésével csökken, és mire a vegyes fogazat kialakul, megszűnik. Ezért is szokták más néven „infantilis nyelésnek" hívni. Egészséges, helyes nyelés közben a nyelv izomzata, mely rendkívül összetett, finom mozgásokra képes, nem gyakorol jelentős hatást a fogakra.

Helyes nyelésnél a fogsor zárva van, az ajkak lazán záródnak, de izomerőt nem fejtenek ki, a rágóizmok azonban nyelés közben is működésbe lépnek, a nyelv hegye a felső fogsor mögötti területhez illeszkedik, a nyelvtest hullám-szerűen a szájpadlásra tapad, így továbbítja a megrágott falatot, vagy a folyadékot a nyelőcső felé.

Ezzel ellentétben nyelvlökéses nyelés esetén a rágóizmok gyakran nem lépnek működésbe nyeléskor, a nyelvizom a felső-és alsó fogívet valamelyik szakaszon belülről „üti", azaz minden nyelésnél nyomást gyakorol rá. Ez kicsi erő, de nagyon gyakori. Ennek következtében a fogak egymáshoz képest eltolódnak, gyakran a szájpadlás íve is magasabb, gótikusabb lesz. Az ajakizmok erős kompenzációra kényszerülnek, egyszerűen azért, mert az előrefelé nyomuló falat kiesne a szájból - ezért a nyelvlökéses nyelés mellé általában ajakszorítás is párosul nyelés közben.

A súlyos nyelvlökéses nyelés szabad szemmel is jól látható, nyitott harapás (amikor a fogsort bezárja a gyermek, de elől a metsző fogaknál nem záródik a két fogsor) alakul ki emiatt, a renyhe, nagynak tűnő nyelv szinte kilóg a szájból. Jellemző hangképzési hibák is kísérhetik a nyelvlökéses nyelést: s, zs, cs, sz, z, c, t, d, n, l hangoknál a nyelv hegye kicsúszik a fogak között. Renyhébb arc-és nyelvizomzat, nyelvlökéses nyelésre jellemző szájpad-boltozat, fogív örökletes, vagy egyéb úton is kialakulhat.

Megnagyobbodott mandulák, légúti allergiák is állhatnak közvetve a nyelésproblémák hátterében. Az állandó nyitott száj, a szájlégzés hosszú távon az izmok elgyengüléséhez vezethet. Ezeket tehát végig kell vizsgálnunk, meg kell szüntetnünk, mielőtt a helyes nyelés terápiájába belekezdünk.

A nyelés terápiáját logopédusok végzik. Komoly izomtorna, és tudatos utánzás, gyakorlás szükséges hozzá, ezért annál sikeresebb a terápia, minél együttműködőbb a gyermek és a szülő. A gyermek életkora fontos tényező, óvodás korban a terápiát nehéz végezni, egy érettebb, tudatosabb kisiskolás gyermekkel könnyebb eljutni odáig, hogy a helyes nyelés, mint egy jó szokás az élete részévé váljon, automatikus legyen.

Természetesen mindez felnőttekkel is nagyon sikeresen működhet, a felnőtt kori nyelés terápiának sincs akadálya, ha a fogorvos szükségesnek ítéli, bármely életkorban érdemes elkezdeni. A terápiát hatékonyan segíthetik a fogszabályozóba beépített un. nyelvvisszalökő-rácsok, illetve a nyelés-trainer nevű készülékek, melyek passzívan kényszerítik az izmokat a helyes tartásra.